Internetcookies uitgelegd in 3 smaken

Back to Blog
Wat Zijn Cookies?

Internetcookies uitgelegd in 3 smaken

Maar even serieus, waarom accepteer jij eigenlijk cookies? Ik begrijp het, je wilt gewoon snel door naar de website, dat cookie-gebeuren geloven we wel. Dat is geen schande, ik doe het ook. Maar wel denk ik dat het belangrijk is voor elke moderne internetgebruiker om te weten wat cookies zijn.

Wellicht heb je de Netflix-serie ‘The Social Dilemma’ gezien. In deze serie wordt onder andere onderzocht wat voor algoritmen social media en technologiebedrijven gebruiken om content aan de gebruiker voor te stellen en advertenties te targeten. Ik kan me nog herinneren dat veel mensen verontwaardigd waren na het zien van deze serie. En toch is de manier waarop internetbedrijven tegenwoordig hun data vergaren en hiervan profiteren niets nieuws. Op het internet gebeurt dit ook in de vorm van ‘cookies’.

Hoe werken cookies?

Zodra je een website bezoekt wordt er op je computer of smartphone een klein bestandje geplaatst, een cookie. Op deze manier weet de eigenaar van website welke acties je uitvoert en welke webpagina’s je bezoekt.

De ene cookie onthoudt bijvoorbeeld wat je in je winkelmandje plaatst, zodat je de volgende keer als je op de website komt kunt doorgaan waar je was gebleven. Weet je waarom je bij veel websites maar één keer hoeft in te loggen en daarna nooit meer? Cookies! Vraag je je af waarom je op magische wijze advertenties voor telefoonhoesjes voorgeschoteld krijgt terwijl je gisteren een nieuwe telefoon hebt besteld via internet? Wederom cookies!

Verschillende smaken cookies

Cookies zijn er in verschillende smaken. In andere woorden: niet elke cookie doet hetzelfde. Dit betekent ook dat de regelgeving omtrent cookies verschilt per soort.

Functionele cookies

Dit soort cookies zijn verantwoordelijk voor het goed werken van de website. Denk aan de hierboven genoemde voorbeelden: onthouden van wachtwoorden, voorkeursinstellingen en het winkelmandje.

De website-eigenaar hoeft voor het gebruik van dit soort cookies geen toestemming te hebben van de gebruiker. Wel moet de toepassing van functionele cookies worden omschreven in de privacyverklaring.

Analytische cookies

Cookies van het analytische soort meten zaken zoals het aantal websitebezoeken en de meest bezochte webpagina’s. De Google Analytics tool wordt hier vaak voor gebruikt. Het geeft de eigenaar concreet inzichten, zoals de vindbaarheid van de website. Cijfers liegen niet!

De website eigenaar is niet verplicht om de websitebezoeker om toestemming te vragen voor het gebruik van analytische cookies wanneer de data wordt geanonimiseerd. De toepassing van dit soort cookies moet echter wel, net zoals bij functionele cookies, worden beschreven in de privacyverklaring.

Tracking cookies

Dan zijn er nog de tracking cookies. Deze cookies zijn niet essentieel voor de werking van de website en zijn vooral voor commerciële partijen interessant. Wanneer je een website bezoekt die gebruik maakt van tracking cookies, dan wordt er een profiel van jou als bezoeker gemaakt. Dit profiel wordt dan weer gebruikt om de website te optimaliseren of om advertenties te tonen die passen bij jouw profiel.

Volgens de Telecomwet zijn websites verplicht toestemming van de bezoeker te verkrijgen voor tracking cookies via een cookiemelding. Soms wordt er niet van je gevraagd om cookies te ‘accepteren’, maar komt er simpelweg een melding in beeld die duidelijk maakt dat je automatisch akkoord gaat met het gebruik van cookies als je gebruik maakt van de website.

Heb jij een website en heb je nog geen cookie melding? Bekijk de pakketten van Scrollmate! Zij voegen heel simpel een cookie melding toe op jouw website.

Cookies: goed of slecht?

We kunnen er niet meer omheen, cookies zijn vandaag niet meer weg te denken uit het internetlandschap.  In de basis zijn ze niet per se goed of slecht. Ze kunnen worden gebruikt in het voordeel van zowel de websitebezoeker als de website eigenaar. Wel is goed om te weten dat er verschillende soorten cookies bestaan: functionele cookies, analytische cookies en tracking cookies.

Nu dat je weet wat cookies zijn en in welke smaken ze voorkomen kun je een betere keuze maken bij je volgende confrontatie met een cookiemelding. Klik je op ‘accept all’?

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Blog
Chat openen
1
Hulp nodig?
WhatsApp chat met Scrollmate
Hallo 👋
Kunnen we jou helpen?
Bekijk je dit vanaf een laptop? Stuur een appje naar: +31 6 30 04 96 32