Wat kost een website laten bouwen?

Back to Blog
Wat kost een website laten maken?

Wat kost een website laten bouwen?

Even googelen..

Als je een bedrijf start zijn er veel kosten om rekening mee te houden. De meeste uitgaven zijn vrij goed in te schatten. Inschrijfkosten voor de KvK, een zakelijke rekening open, en eventueel het huren van een werkruimte. Maar wat kost een website?

Google lijkt moeite te hebben met het beantwoorden van deze vraag. Je zult namelijk overal andere kosten tegenkomen. Sidenote: als je überhaupt prijzen vindt! Veel webdesigners en bureaus werken namelijk niet met vaste prijzen. Dat is ook begrijpelijk, want iedere website is uniek en vereist een andere hoeveelheid werkuren.

Wanneer je toch de prijzen van websitebouwers vergelijkt dan kom je uit op uiteenlopende bedragen. Bij de ene aanbieder ben je voor een paar honderd euro klaar, terwijl bij een ander de tarieven beginnen bij duizend euro. En dan hebben we het nog niet over bijkomende kosten, zoals hosting, een domeinnaam en onderhoud.

Dat prijzen voor een website sterk verschillen is een feit. Maar het is een fabel dat een goede website heel veel geld moet kosten. Te veel geld betalen voor een website is zonde, want een onderneming runnen kost al genoeg geld. In dit artikel kijken we naar hoeveel een goede website nu echt kost. Een website die je help jouw doel te bereiken, of dat nu informeren is, of verkopen.

Je hebt geen webdesigner nodig

Laat me je een geheim verklappen: waarschijnlijk heb je geen dure webdesigner nodig. Ze bouwen fantastische en complexe websites waaraan een hoop maatwerk te pas komt. Wanneer je een ingewikkeld vraagstuk hebt voor jouw website, dan zijn deze kosten het meer dan waard.

Maar de meeste websites zijn niet complex. Voor veel kleine ondernemers is het al meer dan genoeg als er een paar pagina’s staan met daarop wat duidelijke info. In veel gevallen is ‘less’ ‘more’. Toch zijn er bedrijven die voor een eenvoudige website duizenden euro’s aftikken. En dat voor een website die ze met behulp van een paar YouTube filmpjes ook zelf hadden kunnen bouwen.

Om het iets makkelijker te maken om de kosten van een website in te schatten richten we ons even op WordPress. Dit is een programma dat je kunt gebruiken om een website, webshop of blog te bouwen en bij te houden. Het platform is gratis, relatief simpel om te leren en erg populair. 27 procent van alle websites wereldwijd draaien op WordPress! Nu zijn er met WordPress een paar opties.

Optie 1: Zelf bouwen 

Met een beetje toewijding kan iedereen zelf een website bouwen. Het kan je een hoop geld schelen als je het zelf doet. Wel is het goed om te weten dat er stiekem een hoop komt kijken bij het opzetten van een website. Denk aan het aanvragen van een domein, hosting regelen, WordPress opzetten en een thema installeren. Bovendien moet je zelf nadenken over de vormgeving, plaatjes en teksten. Als je dan ook nog wilt dat je website naar boven komt drijven in Google, dan mag je SEO niet vergeten.

Als je zelf een website bouwt met WordPress, dan kun je met een paar tientjes klaar zijn. Maar onderschat niet hoeveel tijd het je kan kosten. Zeker als je het nog nooit eerder hebt gedaan.  Het duurt namelijk even voordat je het platform in de vingers krijgt. Het bouwproces kan een emotionele rollercoaster zijn. Het ene moment ben je mega trots op je website, het andere moment gooi je liever je laptop door het raam.

Kortom, met tijd en een goede portie doorzettingsvermogen kun je zelf een prima WordPress website neerzetten. Maar het is aan te raden om hier goed over na te denken voordat je eraan begint.

Optie 2: Freelancer of hobbyist

Een andere optie is om je website te laten bouwen door een freelancer of hobbyist. In de praktijk zie je vaak dat een klein bedrijf de website door een hobbyist laat bouwen. Dit kan dan een familielid of vriend zijn. In zulke gevallen komt het regelmatig voor dat de geleverde kwaliteit niet voldoet aan de wensen en eisen van de opdrachtgever. Ik kom wel eens mensen tegen die eigenlijk niet tevreden zijn met hun website, maar zich bezwaard voelen om in zee te gaan met een andere websitebouwer. Puur en alleen omdat ze de relatie met de vriend of familie in kwestie niet willen schaden.

Denk goed na voordat je jouw website laat maken door een hobbyist. Een website moet je ondersteunen in het behalen van jouw doelen. Zoek van tevoren dus goed uit of diegene dat waar kan maken. Vraag bijvoorbeeld om een portfolio. Van een freelancer kun je ervan uitgaan dat ze een portfolio hebben. Met een tarieven vanaf 35 per uur ben je met een freelancer wel duurder uit, maar dan is je website wel van een hogere kwaliteit.

Meestal hebben de hobbyist en freelancer minder kennis van programmeren. Voor een WordPress website hoeft dat echter geen probleem te zijn. Het risico is alleen dat de freelancer of hobbyist een rommelige website bouwt die op technisch vlak te wensen overlaat. Dat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de website niet snel is of niet veilig is voor internetcriminelen. Dergelijke website zijn voor latere webdevelopers lastig te corrigeren. In veel gevallen kost het je minder geld om een compleet nieuwe website te laten bouwen dan de oude te reanimeren.

Begrijp me niet verkeerd, werken met een freelancer of hobbyist kan een voordelige uitkomst zijn. Doorgaans kun je voor 300-700 euro een prima website laten neerzetten die gebaseerd is op een WordPress template. Zodra je wat meer maatwerk wilt starten de prijzen vanaf ongeveer 1000 euro en kan dit oplopen tot het drievoudige.

Optie 3: Webdesignbureau WordPress

De omvang van dit type websitebouwer varieert. Je hebt bureaus die gerund worden door 2 personen, maar ook grote bureaus met tientallen werknemers en een uiteenlopende expertises. Om hier een redelijk prijsindicatie aan te kunnen hangen moeten we kijken naar de werkwijze van het bureau. Deze is meestal op te delen in 2 varianten:

Variant 1: het bouwen van een website op basis van een template met een stukje maatwerk voor diverse onderdelen.

Variant 2: het bouwen van een website op basis van een zelfgemaakte template die tot stand komt middels een volledig ontwikkelproces. 

Het is ook mogelijk dat een webdesignbureau beide mogelijkheden aanbieden. Wel kun je van alle professionele webdesignbureaus verwachten dat ze met je meedenken op strategisch vlak. Een ander voodeel van een WordPress webdesignbureau is dat ze niet alleen verstand hebben van webdesign, maar ook van zaken zoals SEO, technisch design, onderhoud, hosting en user experience,

Kortom, bij een webdesignbureau kun je een meer allround aanpak verwachten. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Als we uitgaan van variant 1 dan liggen de prijzen meestal tussen de 3.000 en 5.000 euro. Bij variant 2 moet je eerder denken aan prijzen vanaf 10.000 euro. Wanneer de complexiteit hoger wordt en er meer custom functionaliteiten nodig zijn dan kan de prijs oplopen tot 15 à 20.000  euro.

Tot een bepaalde hoeveelheid maatwerk is het rendabel om de WordPress code als framework te gebruiken. Vanaf een bepaald punt zal een goede webdesigner je adviseren om te gaan voor maatwerk. In andere woorden: een website ‘from scracht’. Maar uit ervaring kan ik zeggen dat de meeste MKB’ers meer dan genoeg hebben aan webdesignbureaus die volgens variant 2 werken.

Is een website bouwen duur?

Eigenlijk is de vraag wat een website kost veel te algemeen.

Wat kost een tv?

Waar wil je het voor gebruiken? – Wat is de kijkafstand? – Is full HD genoeg of wil je Ultra HD? – Wat is je budget?

Er zijn veel vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je iets gaat kopen. Hetzelfde geldt voor het (laten) bouwen van een website. Het is belangrijk om te kijken wat in jouw situatie de beste keuze is.

Heb je momenteel een goede baan en begin je een eigen bedrijf? Dan besteed je misschien liever is meer geld en laat je een goede website bouwen. Studeer je nog en ben je een ‘side hustle’ begonnen? Dan kun je misschien beter voor een paar tientjes zelf iets bouwen.

Kortom, het is maar net wat je wensen en eisen zijn.

Ben je benieuwd wat een website kost bij Srollmate? Bekijk dan snel onze pakketen of neem even contact op!

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Blog
Chat openen
1
Hulp nodig?
WhatsApp chat met Scrollmate
Hallo 👋
Kunnen we jou helpen?
Bekijk je dit vanaf een laptop? Stuur een appje naar: +31 6 30 04 96 32