Wat is SSL?

Back to Blog
Secure Socket Layer

Wat is SSL?

Het internet kan een gevaarlijke plek zijn. Het is daarom belangrijk om jezelf goed te beschermen, bijvoorbeeld met behulp van wachtwoorden en sterke beveiligingsvragen. In deze blogpost lees je wat SSL betekent en hoe het je kan helpen jouw veiligheid te verbeteren! We behandelen de volgende onderwerpen:

  • Wat SSL-certificaten doen;
  • Waarom u ze nodig heeft op elke site die gevoelige informatie verwerkt;

Wat doen SSL-certificaten?

SSL is de veelgebruikte naam voor het TLS-protocol, welke wordt ingezet om internetverkeer veiliger te maken. Dit protocol zorgt ervoor dat de verbinding tussen twee computers veilig is. Informatie die tussen deze twee computers kan dan moeilijk worden onderschept door internetcriminelen.

Ik hoor je denken: welke computers? Stel, je vult een contactformulier in op een website. Met behulp van een browser op jouw eigen computer vul je de gegevens in (computer A). Deze informatie wordt dan vervolgens naar een webserver gestuurd (computer B). Dit is in principe een andere computer die ervoor zorgt dat de website waar jij zojuist je gegevens hebt ingevuld online blijft.

Wanneer de connectie tussen deze twee computers niet beveiligd is, dan kunnen internetcriminelen de verstuurde informatie zonder moeite onderscheppen en ontcijferen (sterker nog: er valt niets te ontcijferen!). Dit is waar SSL om de hoek komt kijken. Nog voordat jouw informatie wordt verstuurd naar computer B worden de gegevens gecodeerd via een unieke encryptie die alleen te begrijpen is door computer B. Zie het als geheimtaal tussen twee computers. Het kan worden gehoord door internetcriminelen, maar ontcijferen is een ander verhaal.

Waarom heb je SSL nodig?

Om even een beeld te vormen: in 2017 waren er in totaal 3,6 miljoen unieke websites (.nl). Hiervan waren ongeveer 500.000 beveiligd met een SSL-certificaat, wat neerkomt op 15,5%. Inmiddels is het aantal registreerde .nl domeinnamen gestegen naar 6,1 miljoen in 2021. Procentueel zijn het aantal certificaten ook gestegen, maar er is nog veel ruimte voor verbetering. Het wil dus zeggen dat er nog steeds een hoop persoonsgegevens onbeveiligd het internet doorkruisen.

In principe moeten alle zakelijke websites en webshops SSL hebben. Deze websites verwerken namelijk persoonsgegevens, bijvoorbeeld middels een contactformulier. Hopelijk begint het te dagen waarom het belangrijk is dat jouw website is voorzien van een SSL-certificaat. Maar laten we alle reden even op een rijtje zetten:

1. Een SSL-certificaat is verplicht volgens de AVG

Op het moment dat je persoonsgegevens verwerkt is het verplicht een SSL-certificaat te hebben. Zo zorg je ervoor dat de privacy en veiligheid van je websitebezoekers gewaarborgd is.

2. Google Chrome: ‘Je verbinding is niet privé’

SSL-certificaat

Al sinds 2018 geeft de internetbrowser alle websites die niet voorzien zijn van SSL weer als ‘onveilig’. Dat betekent dat zelfs als je geen persoonsgegevens verwerkt het goed is om een SSL-certificaat aan te schaffen.

3. Boost SEO

Websites met een SSL certificaat ranken hoger in de Google zoekresultaten. Een welkome bijkomstigheid! Maar let op, SSL is slechts één van de componenten die belangrijk zijn voor SEO (lees meer over SEO).

4. Meer vertrouwen

Iedereen kent het groene slotje in de browser. Of men nu weet wat het betekent of niet, het schept vertrouwen. Dit heeft als gevolg dat mensen eerder geneigd zijn om informatie achter te laten op je website, of mooier nog: iets te kopen.

5. Codeer vertrouwelijke informatie

SSL maakt het internetcriminelen moeilijk om informatie de ontcijferen door het goed te coderen. Wel zo fijn wanneer jij je adres- of betalingsgegevens ergens achterlaat!

6. Voorkom phishing

Wanneer een website is voorzien van een SSL-certificaat weet de browser van de bezoeker zeker dat de website echt is. Op die manier weet de bezoeker zeker dat website ook daadwerkelijk van jou is en niet van een ‘Phisher’.

Conclusie

Een versleutelde verbinding zorgt niet alleen voor de veiligheid van uw informatie, maar helpt ook beschermen tegen hackers die toegang willen tot klantengegevens! Maar naast het praktische nut heeft SSL nog meer voordelen. Het schept vertrouwen bij je websitebezoekers en het boost ook nog eens je SEO.

Kortom: koop er nu een voordat ze weg zijn!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Blog